Značaj prijateljstva u staračkom domu

Značaj prijateljstva u staračkom domu je od izuzetne važnosti kako za mentalno, tako i za fizičko zdravlje korisnika doma.

Čovek je kao socijalno biće predodređen da se formira, razvija i egzistira u ljudskoj zajednici. Iz tog razloga su međuljudski odnosi nemerljivo bitni u svim starosnim dobiima.

Želja i potreba da budemo voljeni, da imamo partnera, prijatelje i da komuniciramo sa drugim ljudima su naša nepresušna potreba. U ljudskoj prirodi ukorenjena je potreba da sa drugima podelimo razmišljanja, brige, tugu, sreću i radost. Čak i uobičajene aktivnosti, poput obedovanja, pijenja kafe, gledanja televizijskog programa i šetnje, u društvu su lepše i prijatnije.

Bez drugih ljudi ne možemo, pa je život u usamljenosti i bez dovoljno interakcije sa drugim ljudima izuzetno težak, a može dovesti i do anksioznosti, depresije i drugih oboljenja.

Kako zalazimo u pozne godine, značaj socijalizacije raste. Brojni neminovni životni događaji, poput odlaska u penziju, odseljenja dece iz porodičnog doma, gubitka najbližih članova porodice i prijatelja, značajno povećavaju osećaj usamljenosti i izolacije. Smanjena fizička pokretljivost i broj društvenih obaveza i aktivnosti, umanjuju i mogućnost uspostavljanja novih i održavanja postojećih odnosa sa drugim osobama.

Statistički podaci su gotovo poražavajući. Istraživanja pokazuju da se oko 33% starije populacije sučava sa nedostatkom društva. Kontakti sa rođacima, prijateljima i komšijama svedena su na jednom nedeljno ili ređe, kod oko 30% ispitanika.

Iako smeštaj u dom za stare za mnoge predstavlja tešku i nevoljnu odluku, pored drugih brojnih prednosti, boravak u domu rešava problem usamljenosti i posledica koje ona nosi.

Okruženje i svakodnevno druženje sa vršnjacima, ne samo da obogaćuje društveni život, već zaista čini osobe srećnim. Neretko dolazi do novih poznanstava među ljudima koji su po mnogo čemu slični i koji uspostavljaju iskreno bliske i prisne odnose.

Pozitivan duh i atmosfera, dani ispunjeni razgovorima i šalom, ne ostavljaju prostor za tugu i depresiju. Druženje sa novim prijateljima u staračkom domu ima lekovito dejstvo na stanje i raspoloženje stanara doma.

Svakodnevna druženja u domu nisu svedena samo na neobaveznu komunikaciju. Igranje društvenih igara, raznovrsne sekcije i radionice, kao i kulturno zabavna dešavanja deo su brojnih zajedničkih aktivmosti. Redovno učestvovanje u njima razvija i učvršćuje prijateljstva stečena u domu za stara lica.

Zajedničke proslave rođendana, Nove godine i brojnih praznika ulepšavaju druženja, podižu nivo energije i želje za ispunjenim životom, a albume popunjavaju novim uspomenama.

Na vrh