Značaj društvenog života u domovima za stare

Značaj društvenog života u domovima za stare je nemerljivo velik. Značajno i pozitivno utiče na psiho-fizičko stanje korisnika doma, kao i na celokupan kvalitet njegovog života.

Po svojoj prirodi, čovek je društveno biće. Potreba za druženjem, interakcijom i uspostavljanjem bliskih odnosa, prisutna je u svim dobima, kako kod dece, tako i kod osoba u poznim godinama.

Međutim, kako godine odmiču, okolnosti koje život nameće, dovode do smanjenja socijalnih kontakata i čovek je sve bliži osećaju usamljenosti i izolovanosti.

Odlazak u penziju, odlazak dece iz porodičnog doma, smrt partnera, bliskih prijatelja i srodnika, pogoršanje zdravstvenog stanja i mobilnosti, kako same osobe, tako i vršnjaka iz okriženja... Sve su to objektivni razlozi koji ograničavaju društveni život u poznim godinama. Kao neminovna posledica javlja se osećaj tuge, samoće, izolacije i anksioznosti.

Odlazak u dom za smeštaj starih lica, u okruženje vršnjaka, znači i povratak u društveni život. Prednosti socijalizacije u staračkom domu su velike.

Na prvom mestu, osoba počinje da shvata i da oseća da i ona negde pripada. Upoznaje i stiče nove prijatelje, sa kojima deli zajednička interesovanja i aktivnosti.

Samoća je, posle težih zdravstvenih tegoba, najveći neprijatelj čoveka u poznim godinama. Socijalizacija i povratak u društveni život, povećavaju osećaj samopouzdanja i samopoštovanja, a to u značajnoj meri poboljšava kvalitet života i produžava životni vek.

Prednosti socijalizacije se ogledaju i u poboljšanju fizičkog i mentalnog stanja osobe. Redovne šetnje, umerene fizičke aktivnosti i fizikalna rehabilitacija u domovima za stare, dovode do poboljšanja fizičkog, ali i psihičkog stanja stare osobe. Veća mobilnost, smanjenje bolova i lakše obavljanje aktivnosti, povećavaju i nivo energije i osećaj sreće. Bolje raspoloženje i osmeh na licu se podrazumevaju.

Igranje društvenih igara, rešavanje ukrštenih reči, slaganje puzzle-i, slikanje, pisanje ili čitanje, pozitivno utiču na pamćenje i mentalno stanje čoveka.

Poboljšanje psihičkog stanja i pozitivan stav, u značajnoj meri, pomažu i organizmu da se lakše izbori sa različitim oboljenjima. Podsetimo se čuvene izreke, koja kaže: „Kakve su ti misli, takav ti je život.

Na vrh