Život u domu za stare – prednosti

Život u domu za stare pruža brojne prednosti, kojih možda nismo uvek ni svesni.

Iako je brojnim starijim osobama i njihovim porodicama bolno da donesu odluku o smeštaju u dom za stara lica, treba ipak razmotriti sve prednosti takve odluke.

Kako bi Vam na neki način olakšali teškoće njenog donošenja, pomenućemo neke njih:

1. Nadzor i briga 24 časa dnevno, sedam dana u nedelji

Ovo znači da će neko uvek biti uz Vas, obučen i spreman da reaguje u slučaju potrebe. Vi ćete biti oslobođeni straha da ćete biti sami ukoliko Vam pozli ili se desi neka nepredviđena situacija

2. Medicinska negu i zaštita

Kako državni, tako i privatni domovi za stare, imaju obavezu da obezbede stručni medicinski kadar. To je jedan od uslova za dobijanje licence za rad. Stručni tim u domu čine: lekari, medicinske sestre, fizioterapeuti, socijalni radnici, logopedi i radnici zaduženi za higijenu. Pored obaveznog kadra, po potrebi se pozivaju i odgovarajući specijalisti.

Na taj način, korisnik usluga doma za stare se oslobađa i obaveze odlazaka kod lekara, zakazivanja i dosadnog čekanja u redovima, kao i nabavke lekova.

3. Redovni obroci – 3 obroka i 2 užine

Da hrana bude kvalitetna, raznovrsna i prilagođena zdravstvenom stanju korisnika doma za stare, staraju se nutricionisti. Profesionalni kuvari zaduženi su da pripremljeni obroci budu i ukusni.

Ovo život osobe u starijim godinama značajno olakšava jer je oslobađa obaveze nabavke namirnica i dugotrajnog stajanja u kuhinji.

4. Pravo na privatnost ili društvo

U zavisnosti od želja, ali i finansijskih mogućnosti, korisnik doma se može odlučiti za smeštaj u jednokrevetnoj, dvokrevetnoj ili višekrevetnoj sobi, garsonjeri ili apartmanu

5. Nova poznanstva i prijateljstva

Po svojoj prirodi, čovek je društveno biće. Sa povećanjem broja godina, smanjuje se broj prijatelja i mogućnost kretanja i upoznavanja novih osoba, pa čovek počinje da se oseća usamljenim.

Boravak u domu za stare otvara nove mogućnosti za upoznavanje vršnjaka i druženje. Pored svakodnevnog druženja i čašice razgovora, u domovima se organizuju i proslave rođendana, krsne slave, Nove godine i ostalih događaja i praznika.

6. Zabavne i rekreativne aktivnosti

Igranje različitih drušvenih igara spada u redovne dnevne aktivosti u većini domova za smeštaj starih lica. Podstiče se i takmičarski duh, pa se organizuju turniri u šahu, tabliću, preferansu, igranju domina… Takođe, organizuju se i raznovrsne kreativne i umetničke radionice, sati rekreacije, plesne večeri, konceri i mnoge druge aktivnosti.

Neki domovi, za svoje pokretne i zdravstveno sposobne korisnike, organizuju zajedničke posete muzejima, različitim kulturnim manisfestacijama, pa čak i rganizovane odlaske na izlete.

7. Sloboda kretanja i raspolaganja vlastitim novcem

Korisnici staračkih domova imaju potpunu slobodu kretanja, pod uslovom da im to njihovo fizičko i zdraavstveno stanje dopušta. Slobodno mogu odlaziti u grad, šetnje, dnevne ili višednevne posete sopstvenom domu, porodici i prijateljima. Dozvoljeno je i primanje gostiju u domu.

Džeparac ili višak novca kojim korisnik raspolaže, može trošiti samostalno u skladu sa svojim potrebama i željama.

8. Oslobađenje od zamornih obaveza

Boravkom u domu starije osobe oslobađaju se brojnih obavaza, koje znaju u tim godinama biti poprilično naporne, poput: čišćenja kuće, peglanja, nabavke ogreva, odlaska u banku ili poštu radi plaćanja računa…

9. Mogućnost promene mesta boravka

Ukoliko osoba živi u manjem mestu, može se odlučiti za dom za stare koji se nalazi u nekom većem gradu, u kome su brojne mogućnosti dostupnije.

10. Prilika za novu ljubav

Zašto da ne? Brojni su slučajevi partnera koji su se sreli i upoznali sa svojim srodnim dušama baš u poznim godinama. Ljubav ne bira ni mesto ni vreme, a samim tim nije ni ekskluzivno rezervisana za određene godine.

Na vrh