Zašto neke osobe rado odlaze u dom za stare

Odgovor na pitanje: Zašto neke osobe rado odlaze u dom za stare, u suštini je veoma jednostavan.

Iako su snažan otpor i predrasude o smeštaju u starački dom, u našem društvu, i dalje jako izražene, postoje i one starije osobe koje rado odlaze u dom.

Određeni broj osoba, iako su čak u stanju da se samostalno brinu o sebi, biraju da život nastave u domu za stara lica. Razlozi za takvu odluku mogu biti različiti.

Neke osobe na taj način rešavaju problem osećaja usamljenosti, koji se često javlja u poznim godinama. Nekima povremene posete članova porodice nisu dovoljne. Žele da neprekidno budu u društvu, a boravak u domu obezbeđuje prisustvo i druženje sa osobama sličnih generacija i sfera interesovanja. Nečiji članovi najbliše porodice su život nastavili u inostranstvu, pa se starija osoba oseća izolovano i usamljeno. Posebno ukoliko je i bračni partner preminuo. Neki nikada nisu ni zasnovali porodicu ili nemaju potomke.

Neke osobe su, po prirodi, vedrog duha i karaktera. Aktivne su i vole da se stalno nešto dešava. Dom za smeštaj starih lica obezbeđuje niz aktivnosti koje zadovoljavaju tu njihovu potrebu. Pored stalnog društva za čašicu razgovora, na raspolaganju su i raznovrsne sekcije i radionice. Mogu se oprobati u pisanju, slikanju, sviranju, heklanju, dekupažu... Tu si i turniri u igranju društvenih igara. Kulturno zabavne aktivnosti, poput organizovanja priredbi, igranki, gostovanja pisaca, glumaca i slično, sastavni su deo društvenog života u domovima. Organizovani odlasci na izložbe, u pozorišta i na izlete, veoma su korisne i lepe aktivnosti, koje ispunjavaju dušu i pozitivno utiču na mentalno zdravlje.

Postoje i osobe koje smatraju da im prelazak u dom pruža veći komfor i kvalitet življenja. Oslobađaju se obaveze plaćanja računa, odlazaka u banku i čekanja redova. Oslobađaju se i obaveze nabavljanja namirnica, pripremanja obroka i čišćenja kuće.

Naravno, jedan od najbitnijih razloga da se osoba odluči da život nastavi u domu, mogu biti i zdravstveni razlozi. Ponekad je osoba svesna svog teškog zdravstvenog stanja i shvata da će joj u domu biti značajno bolje i lakše. Neće opterećivati ni članove porodice, ukoliko ih ima, a sebi će obezbediti neprekidni medicinski nadzor i potrebnu negu. U poznim godinama, to je izuzetno bitna stavka.

Čak i ukoliko osoba nema ozbiljnijih zdravstvenih tegoba, starost nosi svoja otežanja. Redovni lekarski pregledi u domu, obezbeđivanje prepisane terapije i staranje o uzimanju na vreme potrebnih medikamenata, velika su prednost. Mogućnost redovne rekreacije ili fizikalne rehabilitacije ima značajan uticaj na održavanje i poboljšanje psiho-fizičkog stanja osobe.

Na vrh