Zašto da odaberete dom za stare u blizini

Brojni su razlozi zašto da odaberete dom za stare u blizini .

Kada dom za smeštaj starih lica postane neminovnost, prilikom izbora adekvatnog doma, treba razmotriti brojne uslove koje treba da zadovolji. Pored onih o kojima smo već pisali, poput cene, osoblja, resursa i smeštaja, od izuzetne je važnosti da to bude dom za stare u blizini.

Dom za stare u blizini omogućava brže i lakše prilagođavanje novom mestu boravka i novom načinu života.Veoma često i sama pomisao na smeštaj u starački dom izaziva otpor. Taj otpor se kasnije prenosi i na prilagođavanje novim životnim uslovima i okolnostima.

Iz tog razloga, ukoliko okolnosti dozvoljavaju, najbolja opcija je smeštaj u dom za stare u blizini. Poznat kraj, poznate ulice i prodavnice, oslobađaju korisnika doma upoznavanja sa novim okruženjem. Na taj način se period prilagođavanja značajno skraćuje.

Bržoj adaptaciji značajno doprinosi i kada se u prostor (sobe, apartmani) u kome je korisnik doma smešten, unesu i lični predmeti i drage uspomene. To doprinosi stvaranju osećaja da se boravi u sopstvenoj kući.

Dom za stare u blizini omogućava neometan nastavak druženja sa starim prijateljima. U poznim godinama, kada se broj prijatelja i članova porodice koji su i dalje među nama smanjuje, negovanje dobrih odnosa sa dragim ljudima izuzetno je važno.

Iako boravak u domu pruža mogućnost novih poznanstava i sklapanja novih prijateljstava, neke osobe koje poznajemo od ranije, niko ne može da nadomesti. Posete i druženja sa prijateljima iz detinjstva, rođacima i starim komšijama značajno je olakšano kada se starački dom nalazi u blizini. Posebno kada su i oni sami starijeg životnog doba.

Smeštaj u domu za stare u blizini omogućava više vremena za posete. Savremeni način života ljudima ostavlja sve manje slobodnog vremena koje mogu posvetiti sebi i dragim osoboma. Još je teže kada je potrebno odvojiti željeno vreme za osobe koje ne žive sa nama.

Starački dom u blizini omogućava, da čak i kada imamo malo vremena, posetimo roditelje ili prijatelje koji u domu borave i željno nas iščekuju. Vreme koje bismo utrošili na dugotrajno putovanje prevozom i saobraćajne gužve, suviše je dragoceno, jer svaki trenutak više koji provedemo sa voljenima je neprocenjiv.

Kada je dom za stare u blizini, mogućnost češćih poseta olakšava i praćenje zdrvstvenog stanja Vaših najmilijih. Redovnim i čestim posetama domu dobijate priliku da ih vidite u razlićitim periodima i situacijamo. Na taj način možete primetiti da li ih nešto muči, da li se javljaju simptomi nekih oboljenja ili demencije.

Na vrh