Važnost poseta najmilijima u domu za stare

Važnost poseta najmilijima u domu za stare je nemerljivo bitna. Ona je osnov zdavlja, dobrog raspoloženja i normalnog funkcionisanje starijih korisnika doma.

Kada se, koliko god bila teška, odluka o smeštanju u starački dom člana porodice donese i on postane korisnik doma, ne dozvolite da se osete kao da ste ih odbacili. Pokažite im koliko su Vam bitni, koliko Vam nedostaju i koliko ih volite. Najbolji način da im to pokažete jesu Vaše česte i redovne posete. Sjaj u oku i suze radosnice kada Vas ugledaju, reći će Vam više od bilo koje reči.

Starost, sama po sebi, ume da bude teška zbog niza promena koje se čoveku dešavaju. Najpre, tu su promene fizičkog i zdravstvenog stanja. Smanjena pokretljivost vodi ka manjem nivou aktivnosti koje osoba može sama da obavi. Narušeno zdravlje nosi sa sobom niz problema i komplikacija. Neminovno, tu je i smrt bliskih ljudi, smanjen krug prijatelja i socijalnih dešavanja, a čovek je društveno biće. U takvim novonastalim okolnostima, javlja se osećaj usamljenosti, koji nikome nije prijatan.

Dodatno, napuštanje porodičnog doma i prelazak u starački dom, koliko god komforan on bio, nije lako prihvatiti. Lakšoj adaptaciji i prihvatanju novonastalih životnih okolnosti, Vaše posete će značajno pomoći .

Iako ljubazno osoblje i društvo vršnjaka u domu prijaju i donose radosne trenutke, posetu bližnjih ne može ništa zameniti ni nadoknaditi.

Na žalost, najnovija istraživanja su donela poražavajuću statistiku koja pokazuje da gotovo polovina korisnika staračkih domova u svetu, uopšte nema posetioce. To je tužno i nedopustivo. Ne dozvolite da i Vaši voljeni postanu deo ove neprihvatljive statistike.

Iskoristite svaki trenutak koji možete da provedete vreme sa njima. Podelite sa njima novosti iz porodice i komšiluka, prenesite im pozdrave ili ih samo držite za ruku, dovoljno je.

Život prolazi brzo i neke prilike Više nećemo imati. Poželećemo da ih zagrlimo, poljubimo, a to više neće biti moguće. Zato, pokažite svoju ljubav dok su Vaši voljeni sa nama.

Na vrh