Šta uključuje cena staračkog doma

Mnoge ljude zanima šta uključuje cena staračkog doma, odnosno koje usluge ona podrazumeva. Koncept rada i ponuda usluga domova za stare je dosta slična, međutim, postoje i određene razlike. Pored toga, razlikuju se istandardne usluge, kao i posebne usuge koje se dodatno naplaćuju. Cena usluga u staračkim domovima određuje se i iskazuje na mesečnom nivou.

Standardne usluge, bez obzira o kom staračkom domu se radi, uglavnom u cenu uključuju sledeće stavke.

Cena usluga uključuje smeštaj korisnika

Cena usluga staračkih domova uključuje smeštaj korisnika. Visina mesečne cene zavisi i od vrste izabranog smeštaja. Standardno, smeštaj podrazumeva da svaki korisnik ima sopstveni krevet, orman, komodu i policu. Postojanje kupatila je obavezno, s tim što ono može biti lično ili zajedničko za određeni broj stanara datog staračkog doma. To takođe utiče na visinu cene. Smeštaj u dvokrevetnim i višekrevetnim sobama jeftiniji je od smeštaja u jednokrevetnim sobama ili apartmanima. Veliki broj korisnika se odlučuje za smeštaj u višekrevetnim sobama jer im finansijska situacija to nalaže. Od doma do doma, izgled jednokrevetnih soba se razlikuje, ali u svim slučajevima, stanarima pruža mir i intimnost. Jednokrevetne sobe mogu biti luksuzne ili manje sobe, što određuje i cenu, ali su, u svakom slučaju, skuplje od višekrevetnih. Apartmani su komforniji i uglavnom imaju sopstveno kupatilo, spavaću sobu i manji dnevni boravak. Po izgledu i strukturi, podsećaju na manje stanove. Zbog toga je i cena smeštaja u njima najviša. Nemaju svi starački domovi u svojoj ponudi apartmanski smeštaj, ali ih značajan broj ima.

Ishrana ulazi u cenu staračkog doma

Podrazumeva se da ishrana ulazi u cenu staračkog doma. Ishrana uključuje 3 glavna obroka i 2 užine. S obzirom na specifična opšta i zdravstvena stanja korisnika doma, o planu ishrane se brine nutricionista. Ishrana je dodatno posebno prilagođena pacijentima koji boluju od hipertenzije, alergija, dijabetesa i drugih oboljenja, kod kojih je neophodno dodatno voditi računa koju hranu konzumiraju.

Cena staračkog doma podrazumeva medicinsku negu

Cena staračkog doma podrazumeva kontinuiranu medicinsku negu, 24h dnevno. Zdravstveno stanje korisnika staračkog doma utiče na cenu. Teško pokretna ili nepokretna lica, kojima je neophodan stalni nadzor, pomoć i nega, plaćaju nešto višu cenu, jer je staranje o njima zahtevnije. Podrazumeva više obaveza i posla nego kod stanara koji se mogu samostalno kretati, hraniti i oblačiti.

Medicinski nadzor i pregledi lekara opšte prakse, takođe su uključeni u cenu. Pregledi lekara specijalista se, ne kod svih, ali u večini domova dodatno naplaćuju. Najčešće, svaki starački dom ima lekare specijaliste sa kojima ima dogovorenu saradnju, tako da se cene usluga njihovg dolaska i pregleda unapred znaju. Naravno, po želji porodice, može se pozvati i specijalista po njihovom izboru.

Odlazak u zdravstvene ustanove van staračkog doma, obično se dodatno plaća, dok eventualna intervencija hitne pomoći ne donosi dodatne troškove.

Održavanje higijene ulazi u cenu staračkog doma

Održavanje higijene ulazi u cenu staračkog doma i podrazumeva kako održavanje savršene higijene doma, tako i staranje o ličnoj higijeni korisnika. Redovno čišćenje i dezinfikovanje podova, prostorija, sanitarija i nameštaja se podrazumeva. Takođe, i redovno menjanje posteljine i peškira.

Kada je reč o ličnoj higijeni, osoblje se stara da svi korisnici održavaju sve aspekte lične higijene. Kada se radi o higijenskim sredstvima, tu ima određenih razlika u zavisnosti od ponude doma. Razlikuje se šta je uključeno u standardnu cenu, a šta se dodatno naplaćuje ili donosi od strane članova porodice.

Društveno zabavne aktivnosti uključene su u cenu doma za stare

Društveno zabavne aktivnosti uključene su u cenu doma za stare i predstavljaju značajan segment kvaliteta svakodnevnog života korisnika doma za smeštaj starih lica. Iz tog razloga, kada donosite odluku o izboru doma, raspitajte se i o spektru društveno zabavnih aktivnosti koje organizuju i nude. Prednost uvek dajte onim domovima koji ne zanemaruju značaj ovih aktivnosti, već stavljaju značajan akcenat na njih.

Posebni zahtevi nisu uključeni u standardnu cenu

Posebni zahtevi nisu uključeni u standardnu cenu staračkih domova. Jedan od primera za to je palijativna nega, koja čak nije ni moguća u svim domovima. Ne prihvataju svi starački domovi prijem ovih pacijenata jer je za njih neophodno obezbediti posebne uslove. Ti uslovi se odnose na raspolaganje adekvatnom medicinskom opremom, posebno obučenim medicinskim osobljem itd. S obzirom da je značajno zahtevnija, ova vrsta usluga je i značajno skuplja od cene standardnih uskuga u domovima za stara lica.

Na vrh