Socijalni radnik u domu za stara lica

Socijalni radnik u domu za stara lica ima izuzetno važnu ulogu, koja je od neprocenjivog značaja za sve korisnike doma. Iz tog razloga, svaki licencirani starački dom u svom stručnom timu mora imati socijalnog radnika.

Osnovna obaveza socijalnog radnika u staračkim domovima je briga o korisnicima. Kako su korisnici lica starije životne dobi, ta briga obuhvata čitav niz aktivnosti i zaduženja.

Posebno treba izdvojiti ulogu staranja o psihičkom stanju i mentalnom zdravlju stanara doma. Ne samo za starije, već za sve ljude dobro mentalno zdravlje je jedna od najvažnijih komponenti normalnog i kvalitetnog funkcionisanja u svim oblastima života. Utiće kako na stepen zadovoljstva i uživanja u životnim trenucima, tako i na fizičko zdravlje i stanje osobe.

Prva dužnost socijalnog radnika jeste da pomogne novom stanaru doma da se adaptira na novi životni prostor i novonastale životne okolnosti. Takve promene znaju biti izuzetno teške za prihvatanje, posebno kod osoba u poznim godinama života. Pomoć u procesu prilagođavanja je neophodna i izuzetno bitna. Često se dešava da se zbog napuštanja sopstvenog doma, poznatog okruženja i osoba, javi, ne samo otpor, već i duboka tuga i depresija. Tada na scenu stupa socijalni radnik u staračkom domu, koji ima zadatak da pomogne i omogući da se takva stanja prevaziđu na najbolji, najbrži i najlakši način. Da bi se taj zadatak uspešno obavio, potrebna je saradnja sa svim članovima tima zaposlenih u staračkom domu.

Socijalni radnik je obučen da redovnim razgovorima i praćenjem ponašanja stanara doma, prepozna eventualne promene ili poteškoće u prihičkom ili fizičkom stanju korisnika. Ponekad, lepa reč i kvalitetan razgovor budu od velike pomoći. U drugim slučajevima, neophodno je korisnika staračkog doma uputiti kod psihologa, na fizikalnu terapiju itd.

Neke osobe izuzetno teško prihvataju i mire se sa činjenicom da moraju značajno ili čak drastično, zbog određenih dijagnostikovanih oboljenja, promeniti svoje životne navike. I u takvim situacijama, uloga i pomoć socijalnog radnika je od neprocenjive važnosti.

Rešavanje konflikata i negovanje dobrih odnosa, takođe su u delokrugu rada socijalnog radnika. Eventualne nesuglasice i sukobe između samih stanara ili između korisnika i osoblja staračkog doma, rešava svojim znanjem i profesionalnim pristupom.

Stručnost i značajna uloga socijalnog radnika u domu za stara lica, usmerena je i na uspostavljanje i negovanje dobrih međuljudskih odnosa. To se odnosi ne samo na međusobne odnose korisnika ili korisnika i osoblja. Poseban i najveći značaj ima očuvanje kontakta i dobrih odnosa korisnika doma sa najbližim članovima porodice, rođacima i prijateljima.

Socijalni radnik u staračkom domu zadužen je i za organizovanje slobodnog vremena i aktivnosti korisnika. Organizacija druženja i društvenih događaja, kao i organizacija proslava rođendana i praznika, takođe su deo najlepših radnih obaveza socijalnog radnika.

Na vrh