Privatni domovi za stara lica – procedura i potrebna dokumentacija

Kada su u pitanju privatni domovi za stara lica procedura i potrebna dokumentacija za smeštaj korisnika ne zahtevaju previše vremena i komplikovane papirologije.

Procedura za smeštaj u privatni dom

Procedura za smeštaj korisnika u privatni dom za stare prilično je jednostavna. S obzirom da nije potrebno posredovanje centra za socijalni rad, sam postupak i način prijema, odvijaju se značajno lakše i brže nego u državnim domovima.

Mnogo više vremena potrebno je izdvojiti za pretragu, proveru i pronalaženje raspoloživog mesta u odgovarjućem i željenom domu za smeštaj starih osoba.

U zavisnosti od stepena samostalnosti i zdravstvenog stanja potencijalnog korisnika, neki domovi imaju precizno definisane uslove ko može kod njih biti smešten, a ko ne. Međutim, postoje i oni koji prihvataju da sneste sve osobe, bez obzira na njihovo stanje, a da ipak ne raspolažu potrebnim resursima za to. Iz tog razloga, dobro proverite da li dom za stare za koji ste se odlučili, poseduje licencu za rad i potrebne uslove smeštaja i nege.

Dokumentacija za prijem u privatne domove za stare

Potrebna dokumentacija koja se zahteva za prijem u privatne domove za stare je malobrojna i lako ju je pripremiti i dostaviti.

Prilikom same prijave, dobićete doslovce jedan obrazac koji treba da popunite i koji se odnosi na osnovne podatke korisnika.

Preostala dokumentacija podrazumeva da priložite još:

1. ličnu karu, koja treba da bude očitana, ukoliko je čipovana

2. zdravstvenu knjižicu, takođe očitanu

3. zdravstvenu dokumentaciju , kako bi osoblje doma za stare moglo da utvrdi stanje pacijenta i da li ima usluve za njegov smeštaj i negu. Takođe, na taj način se obezbeđuje i kontrola, kao i redovvo davanje i uzimanje prepisane terapije

4. negativan test na virus COVID-19 koji nije stariji od 72 sata ( uvedeno tokom pandemije virusa COVID-19)

Napomena : Ukoliko osoba koja se smešta u privatni dom ima staratelja, potrebno je dostaviti i rešenje o starateljstvu, kao i ličnu kartu staratelja

Na vrh