Priprema osobe za odlazak u starački dom

Kvalitetna priprema osobe za odlazak u starački dom izuzetno je važna kako bi osoba prihvatila neminovnost donete odluke i lakše se adaptirala na boravak u domu.

Iako poslednjih decenija popularnost domova za stare, kao i broj njihovih korisnika, neprekidno raste, još uvek je to jedna od najtežih odluka. Podjednako je teška i za osobu koja treba život da nastavi u domu i za članove njene porodice.

Najčešće je prisutan snažan otpor prema napuštanju sopstvenog doma i poznatog okruženja. Ponekad je teško starijoj osobi predočiti da njeno zdravstveno, kao i opšte psiho-fizičko stanje zahtevaju neprekidni nadzor i medicinsku negu. U današnjim uslovima savremenog života, najbliži članovi porodice veoma često nisu u mogućnosti da to obezbede. Ni sva ljubav ni želja da budemo uz voljenu osobu i da joj se mi nađemo i pomognemo u svemu što treba, nisu dovoljni. Uglavnom nemamo dovoljno raspoloživog vremena da se starijoj osobi u potpunosti posvetimo. Njeno stanje ponekad zahteva i određena stručna znanja, kojima ne raspolažemo. Angažovanje kućne nege za osobe kojima su nadzor i nega neophodni 24h, zna da bude izuzetno skupo i neprihvatljivo za naš budžet.

Međutim, dođe trenutak kada razum mora da nadvlada emocije i da se donese odluka koja će biti u najboljem interesu starije osobe. Za osobe koje boluju od izražene demencije, Alchajmerove, Parkinsonove bolesti ili su pretrpele snažan moždani udar, ozbiljniju povredu ili prelom, smeštanje u starački dom je najbolje rešenje.

Kako bi osoba prihvatila tu neminovnost, na prvom mestu su važni kvalitetni razgovori sa članovima porodice. Ti razgovori imaju za cilj da stariju osobu pripreme za promenu mesta stanovanja i određenih životnih navika. Takođe, tim razgovorima treba postići da osoba shvati da nije odbačena i nevoljena, već da je to trenutno najbolje rešenje i za nju i za njene najmilije. Najčešće ti razgovori budu bolni, teški i iscrpljujući, ali u njima se mora istrajati, kako bi se osoba lakše prilagodila i adaptirala novim uslovima života i okruženja.

U nekim slučajevima, u pripremu osobe za odlazak u starački dom treba uključiti i psihologa ili psihijatra. Razlog tome leži u činjenici da njihova stručna znanja obezbeđuju učinkovitije razgovore od onih koje vode članovi porodice.

Ono što još može da pomogne jeste i poseta staračkom domu. Na taj način osoba može da stekne bolji uvid u uslove života u domu, kao i u njegove prednosti. Može da popriča sa korisnicima o njihovim iskustvima i da se upozna sa prostorom. A ono što je najbitnije kod ovakve posete, jeste da osoba shvati da se nalazi na mestu na kome će joj biti pružena maksimalna nega, pomoć, pažnja i ljubav.

Na vrh