Praznici i proslave u staračkim domovima

Praznici i proslave u staračkim domovima doprinose da se korisnici osećaju kao kod kuće i da negde pripadaju. Zato je redovna organizacija proslava i obeležavanje bitnih datuma i verskih praznika, sastavni i veoma bitan deo društvenih dešavanja u domu. Posebno je značajan njegov pozitivan uticaj na mentalno stanje stanara doma za stara lica.

Dobro je poznato da periodi oko praznika i praznična atmosfera, kod značajnog broja ljudi pojačavaju osećaj usamljenosti, pa čak i depresije. Kod stanara doma to može biti još izraženije usled odvojenosti od porodice i doma na koji su navikli. Da bi se ovakva stanja izbegla i da se niko ne bi osećao tužnim, brojne aktivnosti ispunjvaju drušveni život u staračkim domovima.

Stanari doma se podstiču ne samo da prisustvuju ovim događajima, već i da aktivno učestvuju u njihovoj organizaciji i pripremi. Aktivnosti poput farbanja jaja uobičajene su za obeležavanje Uskrsa. Učestvovanje u ukrašavanju jelke i doma novogodišnjim dekoracijam, pripremanje i pakovanje poklona i pisanje čestitki, deo su pripremnih novogodišnjih aktivnosti.

Iako je zajedničko obedovanje svakodnevna rutina u domovima, ono dobija veću dimenziju i značaj kada su u pitanju svečani ili praznični ručkovi i večere. Za Božić se lomi česnica, za krsnu slavu se pravi slavski kolač i gori slavska sveća, turnir u kucanju jajima obeležava Uskrsni ručak itd.

Posebno su lepe proslave rođendana korisnika doma, naroćito kada mnoštvo svećica prekrije jubilarnu rođendansku tortu. Znaju tu da budu i šarene kapice, prskalice i vatrometi. Rođendanske proslave su još važnije ukoliko im prisustvuju i članovi porodice korisnika. Onda su zadovoljstvo i sreća slavljenika potpuni.

Novogodišnje žurke, kao i neke druge proslave koje se organizuju, dobar su povod i da se zapeva i zaigra. Za smeh, druženje, pesmu i ples nikada niste suviše stari. Značajan broj staračkih domova organizuje i nastupe muzičara uživo. Tada je atmosfera posebno razigrana, a u zabavi zajedno učesvuju i osoblje i stanari doma.

Tokom praznika, neretko u goste stanarima staračkih domova, pored porodice i prijatelja, u goste dolaze i pisci, pevači, glumci i sportisti. Druženja sa njima ulepšavaju praznike i dušu ispunjvaju lepotom i srećom.

Na vrh