Porast popularnosti staračkih domova

Poslednjih godina porast popularnosti staračkih domova je primetna, a razloga za to ima više.

Broj otvorenih privatnih domova za smeštaj i negu starih lica se značajno povećao. Trenutno kod nas ima oko par stotina staračkih domova koji poseduju licencu za rad. Primetna je i velika brzina popunjavanja raspoloživih kapaciteta.

Prednost otvaranja većeg broja ustanova ove vrste ogleda se u činjenici da je to dovelo, usled porasta konkurencije i do porasta kvaliteta usluga koje domovi nude. Ponešto je zajedničko svim privatnim staračkim domovima, ali se i u brojnim elementima ponude značajno razlikuju. Prisutna je težnja da se po nečemu izdvoji i bude bolji od konkurencije, kako bi se privukli potencijalni korisnici.

A intereseovanje je veliko i konstantno raste. Šta se promenilo u odnosu na ranije kada je sama pomisao na smeštaj u dom bila gotovo neprihvatljiva za većinu ljudi.

Promenilo se mnogo togo. Životni vek čoveka je duži, pa neminovno raste i broj starih ljudi. Nekada se radilo manje, radno vreme je bilo kraće, što je ostavljalo više raspoloživog vremena za druge obaveze, uključujući i staranje o najbiližima u poznim godinama. Takođe, češće se živelo u zajednici, što je olakšavalo brigu i staranje o starima.

Današnji tempo života je brz i nemilosrdan. Prekovremeni rad i radno vreme koje zajedno sa vremenom potrošenim u prevozu do posla i nazad, ostavlja malo slobodnog vremena. Primetan je i porast privatnih obaveza, ne samo kada se radi o staranju o deci i kućnim poslovima, već i u drugim sferama svakodnevnog života. Koliko god želeli da se staramo o roditeljima i starijim srodnicima, često je to gotovo neizvodljivo. Neprekidno strepimo, brinemo za njihovu bezbednost, zivkamo ih telefonom. Trudimo se da obezbedimo namirnice i lekove, pomognemo u čišćenju, ali u nekom trenutku shvatamo da to nije dovoljno. Posebno ukoliko osoba o kojoj se staramo boluje od demencije, nekog težeg oboljenja ili je teško pokretna. U tom slučaju, pored ljubavi i dobre volje, neophodno nam je i stručno znanje za negu takvih lica, a mi ga nemamo. Nemamo ni mogućnost da se 24h staramo o njima, a takvim licima je nadzor i nega potrebna neprekidno.

Postavlja se i pitanje odlaska na vikend ili godišnji odmor. Deca žele na more, Vama je odmor od napora i stresa neophodan, ali kako i kome ostaviti i poveriti staru usobu.

Ukoliko je porodica brojna, sa više dece, snaja, zetova i unučića, nekada je moguće lakše rasporediti obaveze i organizovati staranje. Ukoliko Vam finansijski momenat nije problematičan, možete i angažovati jednu ili više stručnih osoba da se u kući staraju o Vašem najmilijem. U toj situaciji morate biti oprezni pri odabiru osoba koje angažujete. Vodite računa da li su pouzdane, odgovorne i obučene.

Starački domovi, ipak, nude kompletno rešenje svih ovih problema. Licencirani domovi garantuju bezbedan i udoban život korisnika. Obezbeđen je stalni nadzor, nega, lekarska kontrola, udoban smeštaj, redovna ishrana i besprekorna higijena. Staranje o nepokretnim ili dementnim pacijentima itd. Duštvenim aspektima i aktivnostima pridaje se značajna pažnja.

Jednostavno, starački domovi vode računa o svim aspektima života svojih korisnika, fizičkim, mentalnim i socijalnim.

To je ujedno i odgovor na pitanje zašto je njihova popularnost u konstantnom porastu i kako su ljudi uspeli da prevaziđu predrasude vezane za staračke domove.

Na vrh