Po čemu se razlikuju skupi i jeftini starački domovi

Po čemu se razlikuju skupi i jeftini starački domovi, pitanje je koje zanima sve koji kreću u potragu za adekvatnim domom za smeštaj starih lica. S obzirom da je raspon cena drastično različit, pitamo se da li je i drastična razlika u nivou i kvalitetu usluga i uslova koji nude.

Neke osobe smatraju da viša cena obavezno znači i bolji kvalitet. U nekim slučajevima cena prati kvalitet i standard usluga, ali nije obavezno tako. Neke osobe raspolažu ograničenim budžetom, pa moraju izabrati starački dom čije mesečne cene odgovaraju njihovim mogućnostima. Za nekoga novac ne predstavlja prepreku da izabere i najskuplji dom. Naravno, ukoliko smatra da će se njihov najmiliji tamo najbolje osećati i da će se baš tu o njemu na najbolji mogući naćin starati.

Cena u najskupljim staračkim domovima

Cena u najskupljim staračkim domovima se uglavnom formira na osnovu njihove luksuzne opremljenosti i lokacije. Neki se nalaze u prelepim vilama sa svim pratećim luksuznim sadržajima, poput: elegantnih i prostranih dnevnih boravaka, biblioteka, radionica, prostorija za vežbanje i slično. Većina takvih domova ima i velika negovana dvorišta, sa brojnim klupama i garniturama za sedenje. Sobe i apartmani su komforniji i opremljeni lepšim i modernijim nameštajem nego u jeftinijim domovima. Najskuplji starački domovi su najčešće opremljeni i potrebnom medicinskom opremom za negu teških ili težih bolesnika. To podrazumeva i angažovanje osoblja posebno obučenog za negu takvih pacijenata. Takođe, čest slučaj je i da je cenom pokriven i veći nivo i broj zdravstvenih usluga. Uglavnom nude i bogatiji izbor društveno zabavnih aktivnosti. Međutim, sve ovo može da varira od doma doma, tako da sve dobro proverite pre nego donesete konačnu odluku o izboru doma.

Najjeftiniji starački domovi

Najjeftiniji starački domovi uglavnom nisu luksuzno opremljeni ili su smešteni na neatraktivnim lokacijama. Međutim, to nije i pravilo. Neki od njih se nalaze i u samom centru, dok su neki na periferiji. Ono što im je uglavnom zajedničko je to što raspolažu manjom kvadraturom, u odnosu na skuplje domove, i što su opremljeni jednostavnijim nameštajem. Odsustvo modernog i hotelski jednobraznog nameštaje ne znači da ti starački domovi nužno nisu lepi i da ne odišu toplom, kućnom atmosferom i ambijentom. Možda je veća mana to što večina najjeftinijih staračkih domova ima nedovoljno velika dvorišta i zelene površine. Boravak i kretanje napolju je izuzetno važno za pripadnike starije populacije. Ipak, imajte na umu da su od luksuznog enterijera i eksterijera mnogo bitnije druge stavke, koje možete dobiti i u jeftinijim staračkim domovima. Pod tim podrazumevamo: stručnost i odnos osoblja prema stanarima doma, nivo zdravstvene usluge i vrhunsku higijenu.

Postoje i brojni starački domovi čije je cenovni rang u rasponu između najjeftinijih i najskupljih domova. U skladu sa time kreće se i raspon nivoa njihove opremljenosti i usluga. Nalaze se na najrazličitijim lokacijama, pa je verovatnoća da pronađete neki u Vašoj blizini veća.

Na vrh