Ishrana u staračkim domovima

Ishrana u staračkim domovima jedan je od najznačajnih aspekata adekvantne nege i brige o zdravlju korisnika doma .

Kako godine protiču, celokupan organizam doživljava promene. Organske i biohemijske funkcije se usporavaju, što za posledicu ima poremećaj u normalnom radu organizma i pojavu različitih oboljenja. Celokupan imuni sistem je poremećen, pa su starije osobe značajno podložnije brojnim infekcijama.

Takođe, metabolizam se značajno usporava. S obzirom de se i stepen aktivnosti osobe smanjuje, za zdravo funkcionisanje, telu u poznim godinama potreban je manji dnevni unos kalorija.

Ukoliko obroci ne sadrže dovoljno vitamina i hranljivih materija ili se preskaču, to će dovesti do negativnih posledica na zdravlje. Do negativnih posledica može dovesti i prekomerno konzumiranje hrane. Iz tih razloga, nutricionisti i lekari u staračkim domovima imaju zadatak da osmisle adekvatan plan i program ishrane korisnika. Pri tome, posebna pažnja se mora posvetiti ishrani osoba koje boluju od specifičnih oboljenja, poput dijabetesa. Naravno, se ne sme se zanemariti ni potreba da pripremljeni obroci budu i zdravi i ukusni, što je zaduženje profesionalnih kuvara.

Ishrana u staračkim domovima mora biti dobro izbalansirana . Tako isplanirana i pripremljena ishrana treba da zadovolji kalorijske, ali i druge potrebe korisnika. Zato se obroci pripremaju od zdravih namirnica koje su bogate brojnim neophodnim vitaminima, folnom kiselinom, mineralima i vlaknima. Bolje zdravlje i duži životni vek garantuje ishrana sa balansiranim unosom mesa, voća, povrća, mlečnih proizvoda i žitarica.

Licencirani starački domovi vode računa da ishrana bude strogo kontrolisana. Dnevni jelovnik se satoji od 3 glavna obroka i užine. Obrocu su kvalitetni i raznovrsni. Posedovanje licence za rad je i garancija da se poštuju svi propisani kriterijumi u pogledu načina pripremanja, posluživanja i čuvanja hrane i namirnica.

Kontrola ishrane u domu za stare podrazumeva i brigu da korisnici redovno konzumiraju sve obroke. To se odnosi kako na one koje se samostalno hrane, tako i na one korisnika kojima je u tome pomoć potrebna.

S obzirom da pokretni pacijenti obeduju u zajedničkoj trpezariji, ishrana u domovima za stare je i prilika za komunikaciju i druženje korisnika doma.

Na vrh