Fizikalna terapija u domu za stara lica

Fizikalna terapija u domu za stara lica sastavni je i obavezni deo medicinske nege . Ona u značajnoj meri utiče na poboljšanje kvaliteta života osoba u poznim godinama.

S godinama koordinacija tela slabi, češćse se dešavaju padovi, a zadobijene rane i prelomi teže zarastaju. Na slabljanje i gubitak pokretljivosti utiču i razna oboljenja, poput Parkinsonove bolesti i moždanog udara.

Primena fizikalne terapije u lečenju obolelih i povređenih ima za cilj povratak, održavanje i povećanje: pokretljivosti, snage, koordinacije i koncentracije. Fizikalna terapija i rehabilitacija u staračkim domovima se primenjuju i u preventivne svrhe. Na taj način se sprečava i usporava razvoj brojnih oboljenja i komplikacija vezanih za promene u stanju organizma starijih osoba.

Pored boljeg opšteg fizičkog stanja i fizičkog izgleda, fizikalna terapija u domovima za stara lica, pozitivno utiče i na psihičko stanje pacijenata. S obzirom da povećava nivo energije, povećava i nivo zadovoljstva i volje da se sve poteškoće prevaziđu.

Primena fizikalne terapije u staračkom domu

Primena fizikalne terapije u staračkom domu se propisuje za svakog korisnika pojedninačno, u zavisnosti od njegovog stanja, sposobnosti i potreba. Za određivanje vrste i intenziteta terapije, zadužen je tim u kome se nalaze fizijatar, fizioterapeuti i radni terapeuti. Ukoliko postoji potreba, uključuju se i specijalisti iz drugih oblasti.

Fizikalna terapija u domu za smeštaj i negu starih lica može se sprovoditi individualno ili u grupi. Takođe, može se primenjivati kao zaseban tretman ili se može kombinovati sa drugim tretmanima. Odluku u oba slučaja donose stručna lica.

Šta obuhvata fizikalna terapija?

S obzirom da se fizikalna terapija zasniva na primeni fizičkih agenasa, u zavisnosti od vrste upotrebljenog agensa, postoje raličite vrste fizikalne terapije. Bez prevelikog i nepotrebnog ulaženja u detalje, pomenućemo nekoliko vrsta i tretmana fizikalne terapije, koje se primenjuju u staračkim domovima.

Kinezi terapija predstavlja kombinaciju vežbi, masaže i stimulacije pokreta. Krio terapija podrazumeva koriščenje leda i hladnih obloga u terapijske svrhe. Korišćenje svetlosne energije u lečenju ili foto terapija. Primeni električne energije pomoću elektromedicinskih aparata, naziva se elektroterapija. Obuhvata primenu: naizmenične struje, jednosmerne i jednosmerne impulsne struje, kao i primenu statičkog eliktriciteta. Pobrojane vrste elektroterapije se nadalje granaju na čitav niz podvrsta i tretmana, kao što su: negativna elektroliza, jonoforeza, elektroforeza lekova, eksponencijalne struje, modulisane struje, hidrogalvanske kupke i mnoge druge.

Na vrh