Dom za stare – smeštaj i higijena

Kada je u pitanju dom za stare, smeštaj i higijena moraju biti na visokom nivou. To je jedan od najvažnijih uslova koje treba razmotriti prilikom izbora željenog doma.

Na prvom mestu, obavezno izaberite licencirani starački dom. Posedovanje licence izdate od strane nadležnog Ministarstva za rad, socijalna i boračka pitanja, garant su kvaliteta usluga. Pre dobijanja licence za rad, domovi za smeštaj starih lica prolaze kroz rigorozne kontrole i moraju ispuniti sve propisane standarde. To se odnosi i na visoke standarde smeštaja, kvaliteta usluga i održavanje higijene, kako doma, tako i samih korisnika.

Smeštaj u domu za stare

Smeštaj u domu za stare podrazumeva da dom mora biti uređen i opremljen tako da se njegovi korisnici osećaju kao kod kuće - komforno, opušteno i sigurno. Kako zajedničke, tako i privatne prostorije moraju u potpunosti biti prilagođene potrebama i neometanom funkcionisanju starih lica.

Sve sobe i apartmani, bilo da su jednokrevetne ili višekrevetne, treba da budu svetle, prostrane i opremljene udobnim nameštajem, pre svega udobnim krevetima. Poželjno je i da sobe i prostorije budu klimatizovane, a obezbeđeno kvalitetno grejanje je obavezno.

Za nepokretne ili polupokretne korisnike doma, potrebno je obezbediti poseban nameštaj i neophodnu opremu. Uslovi za kvalitetan život ovih stanara podrazumevaju da starački dom raspolaže: automatizovanim medicinskim krevetima, dekubitalnim dušecima, stočićima za hranjenje, rampama, dizalicama, sedećim i ležećim kolicama itd.

Kupatila moraju biti adekvatno opremljena i prilagođena potrebama svih stanara, i pokretnih i nepokretnih, kao i onih koji su delimično pokretni.

Dostupnost telefonskih linija, kablovske televizije i interneta omogućen je u većini kvalitetnih, licenciranih domova za stare.

Higijena u staračkim domovima

Higijena u staračkim domovima odnosi se na ličnu higijenu korisnika, kao i na higijenu samog prostora u domu .

Održavanje lične higijene u staračkom domu obuhvata čitav niz aktivnosti. Pored redovnog svakodnevnog umivanja, pranja zuba i češljanja, odnosi se i na redovno kupanje, brijanje, sređivanje noktiju, šišanje...

Kada se radi o nepokretnim korisnicima doma za stare, neophodna pomoć u održavanju higijene podrazumeva i hranjenje, pomoč pri preoblačenju, menjanje pelena i druge aktivnosti.

Higijena životnog prostora zahteva redovno menjanje peškira i posteljine. Odnosi se i na redovno čiščenje podova, sanitarija i brisanje prašine sa svih površina. Podrazumeva se da u kuhinji treba sve da blista.

Na vrh